Gunther Himschoot

Gunther Himschoot

Waarom een online training volgen? De 8 voordelen van online cursussen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

Steeds up-to-date blijven binnen je vakgebied of gewoon bijscholen over een nieuw onderwerp doen we meer en meer online. Online trainingen hebben het afgelopen jaar een enorme opmars gemaakt in de vorm van Webinars. Zelf ben ik grote fan van Online opleidingen. Ik volg dan ook vaak online trainingen om bij te blijven in mijn vakgebied. Er zijn dan ook verschillende soorten online trainingen.

Wat is een online cursus/training?

Misschien heb jij ook wel eens een online cursus of een online training gevolgd? Of misschien was het wel een fameus webinar of how-to-video. Het zijn allemaal vormen van online training. Youtube puilt natuurlijk uit van de how-to-video’s en unboxing-video’s maar ik wil het specifiek hebben over betaalde online trainingen of cursussen.

Een online training of online cursus is niets meer dan het delen van kennis via een online kanaal. Er zijn allerhande benamingen voor een online cursus zoals e-learning, webinar, online programma en virtueel lesgeven.

Online cursussen zijn er in alle soorten en gewichten. Van trainingen van 30min, 2uur, 1 dag tot complete jaarprogramma’s. Live Trainingen die volledig gegeven worden via Facebook Live, Youtube Live tot vooraf gemaakte trainingen via e-mail, Instagram of speciaal hiervoor ontwikkelde software. Maar waarom zou je een online cursus volgen?

Waarom online cursus volgen?

Online trainingen zijn niet meer weg te denken van het internet. En terecht! Een online cursus is de meest effectieve manier om nieuwe kennis op te doen of je huidige kennis op te frissen. Het resultaat van een online cursus is zelfs beter dan de traditionele klassikale lessen.

Met een online cursus leer je op afstand. Wanneer je op de klassieke manier les gaat volgen in een klaslokaal is het aanbod vaak gebonden aan de school of locatie. Zo moet je in Gent zijn voor de studie Psychologie of in Kortrijk voor DAE. Wanneer je online les volgt is het aanbod zovel groter. De wereld is jouw kennisbank. Afstand is geen issue meer!

Maar, naast afstand biedt het vooral ook gemak en flexibiliteit. Je volgt de online cursus waar en wanneer jij dat wilt. Niet meet vroeg opstaan, aanschuiven in de file of een oppas regelen voor de kinderen. Een online training kun je doen passen in jouw schema.

Voordelen van een online training.

Een online training kun je altijd en overal volgen. Met de laptop, tablet of mobiel op om het even welke plaats of tijdstip. Zelf op de trein of tijdens een ontspannende vakantie. Hieronder heb ik nog een aantal voordelen van online cursussen voor je op een rijtje gezet.

1. Leren waar jij wilt

Ben jij iemand die in stilte wilt leren? Fijn, dan kies kies jij dat rustige plekje in huis op. Vergeet niet om er een heerlijk kopje koffie bij te nemen terwijl jij achter je laptop, tablet of mobiel kruipt. Je kunt de les volgen waar jij dat wilt. Op het terras, in de trein, aan de keukentafel op het strand of op je luxueuze vakantiebestemming. Dat kan allemaal, je hebt enkel een internetverbinding nodig!


2. Leren wanneer het jou uitkomt

Ben je eerder een ochtendmens of heb je enkel tijd vrij in de late uurtjes? Geen probleem, een online cursus is altijd beschikbaar. Heb je tussen twee meetings even een uurtje vrij, dan kun je snel inloggen in de omgeving en een les volgen. Kun je deze niet afwerken, dan ga je later gewoon verder waar je gestopt was. Een training is 100% zelfstudie, tenzij er LIVE feedbackmomenten verwerkt zitten in je programma. Zitten er LIVE-lessen of webinars verwerkt in je programma, dan ontvang je een kijklink van de opnames


3. Leren op jouw tempo

Het grote voordeel is dat je niet hoeft te wachten tot je collega studenten de stof begrijpen. Je volgt de cursus gewoon op je eigen tempo wanneer het jou uitkomt. Je bepaalt zelf of je alles na elkaar doorneemt of als je de cursus liever wat verdeelt over een langere periode. Jij bepaalt wanneer je wat leert!


4. Beter resultaat

Onderzoek van Brandon Hall wijst erop dat men 40 tot 60% minder tijd nodig heeft voor het verwerken van de leerstof bij een online training, tegenover een traditionele training. Vaak wordt de kennis ook aangeboden in meerdere vormen (video’s, ebooks, etc) waardoor je de stof ook beter onthoudt.


5. Goedkoper

Meestal is een online training goedkoper dan een traditionele cursus. Voor een online cursus heb je namelijk geen klaslokaal/ruimte nodig, kunnen er meer deelnemers zijn en is de aanwezigheid van een trainer niet altijd vereist. Maar, je bespaart sowieso geld doordat je geen reiskosten hebt. Je blijft natuurlijk lekker thuis.


6. Productiever

Je kunt je eigen tijd veel beter indelen. Je hebt geen reistijd noch file. In de tijd dat je anders in de wagen zit kun je alvast enkele lessen doornemen. Heb je nood aan een pauze, dan ga toch gewoon even een blokje om. Deze ontspannen sfeer zorgt ervoor dat je veel sneller de leerstof opneemt en in minder tijd de stof beheerst. Zo ben je natuurlijk veel productiever.


7. Lessen onbeperkt terugkijken

Was je niet bij die LIVE-uitzending of ben je de vorige les alweer vergeten? Geen probleem! Je kunt deze onbeperkt terugkijken. Hierdoor kun je iets moeilijker leerstof beter onder de knie krijgen en krijg je meer waarde voor je geld.


8. Altijd up-to-date

Online cursussen zijn digitaal, en daarom ook makkelijk om steeds bij te vullen. Zijn er nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied dan wordt de cursus aangepast of krijgt deze extra lessen om jou op de hoogte te houden van de nieuwste ontwikkelingen.


P.S. Neem ook eens een kijkje bij mijn online cursus aanbod.