Gunther Himschoot

Gunther Himschoot

5 manieren om te netwerken in een virtuele wereld.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

Je weet nooit waar een persoonlijke band toe kan leiden. Het is het hele uitgangspunt achter de populaire sociale netwerksite LinkedIn. Hoe meer contacten u legt, hoe groter de kans dat u opportuniteiten voor uzelf en uw bedrijf vindt. Maar in een virtuele wereld zijn de dingen niet zo eenvoudig als ze ooit waren. Gelukkig zijn er nog steeds manieren om nieuwe mensen te ontmoeten, zodat u uw netwerk kunt blijven opbouwen. Bekijk deze vijf tips om meer zinvolle digitale contacten te leggen.

1. Doe mee met virtuele evenementen

Het is bijna onmogelijk om nieuwe mensen in quarantaine te ontmoeten. Het is in ieder geval onmogelijk om nieuwe mensen persoonlijk te ontmoeten. Virtuele evenementen vinden nog steeds plaats met de mogelijkheid om te netwerken en verbindingen op te bouwen voor uzelf en uw bedrijf. Zoek evenementen die verband houden met uw branche of persoonlijke interesses. Deze evenementen kunnen zoiets formeels zijn als een webinar of online conferentie, of meer ontspannen, zoals deelnemen aan de Facebook Live-stream van een bedrijf. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je geïnteresseerd bent in de inhoud en dat nieuwe mensen zullen volgen.

2. Luister actief

Alleen omdat je virtueel bent, wil nog niet zeggen dat je tijdens het evenement stil moet zitten. Overweeg indien mogelijk vragen die u kunt stellen aan de spreker of aan de persoon die zichzelf voorstelt. Volg opmerkingen of suggesties waaruit blijkt dat u tijdens het gesprek oprecht geïnteresseerd en attent was. Door actief te luisteren laat u zien dat u betrokken was.

3. Zet afleidingen weg

Het is begrijpelijk dat er extra afleidingen zijn tijdens het werken vanuit huis. Toch is het pijnlijk duidelijk wanneer iemand reageert op e-mails of sms’jes in plaats van aandacht te schenken aan wat er gebeurt in een virtuele vergadering. Zorg dat u tijdens het evenement zo aanwezig mogelijk bent door al uw tabbladen te sluiten, uw telefoon op te bergen en in het virtuele moment te leven.

4. Reageer met visuele aanwijzingen

Je microfoon is misschien gedempt, maar dat betekent niet dat je je oplettendheid niet kunt tonen. Als je de mogelijkheid hebt om je camera aan of uit te zetten, overweeg dan om de camera aan te zetten. Het is persoonlijker om een gezicht aan een naam te kunnen koppelen. Zorg er dan voor dat u knikt en glimlacht wanneer dat gepast is, net zoals u zou doen in een persoonlijk gesprek.

5. Deel over jezelf

Beschouw virtuele touchpoints als het visitekaartje van de digitale wereld. Hoewel deze ‘visitekaartjes’ uw kantoor misschien geen gratis lunch uit een vissenkom opleveren, is de kans veel groter dat uw contactpersoon contact met u opneemt, omdat uw bericht binnen handbereik is. Heeft u de mogelijkheid, geef dan uw nieuwe netwerkvrienden dan uw e-mailadres of LinkedIn-profiel zodat ze contact kunt houden. Als uw bericht in hun inbox verschijnt, is de kans veel groter dat ze reageren dan dat wanneer uw fysieke visitekaartje ergens op een stapel ligt.

Onthoud in deze digitale wereld dat u verbindingen kunt maken vanaf, nou ja, vrijwel overal! Vergroot uw bereik en ontdek de nieuwe kansen en eindeloze mogelijkheden die op uw pad komen. Zoek gewoon een evenement, let op, laat zien dat het u kan schelen en zorg voor opvolging. U weet tenslotte nooit wie er virtueel in uw leven zou kunnen binnenstappen.